fredag 11. januar 2013

Post 12 - Planter og dyr i fjæra


BLÅSKJELL
Utseende til Blåskjellet er som navnet tilsier, mørkt blått og litt fiolett. Det består av to skjell som, med hjelp av lukkemuskler, åpnes og lukkes. Blåskjell pleier som oftest å leve i ca. 20 år, og de blir som regel ikke større enn 15cm.
Muslingen bruker sterke tråder til å holde seg fast til stein, bryggepåler og tau.
Der sitter den og siler sjøvannet gjennom seg hele dagen. Slik fanger den dyreplankton, planteplankton, bakterier og detritus.





FJÆREKORSTROLL


Fjærekorstroll er en av de ca. 2000 sjøstjerneartene. Den har ru hud og massevis av sugekopper på undersiden. Disse kan de bruke til å gå med og bryte ned muslingskall. Fjærekorstrollet liker mange typer snegler, kråkeboller og fiskerester, og den lever av åtsler og levende dyr, særlig muslinger.


Den suger i seg maten gjennom en liten munn midt på undersiden. Det er den vanligste femarmede sjøstjernen vi har i Norge. Den er utbredt i det østlige Atlanterhavet, inkludert hele norskekysten. Den kan leve på alt fra grunt vann til mer enn 200 meters dyp. De blir fra 15 - 45cm mellom armspissene.


Selv blir fjærekorstrollene spist av måker og ærfugl, og også av krabber.

FJÆRERUR


Det finnes ca. 1220 forskjellige arter rur, men Fjærerurene er den mest vanlige arten.

Fjærerur er små krepsdyr som lever i små, spisse, hvite kalkskall. Åpningen i skallet kan lukkes med to små plater, så ruren kan holde vannet inne i skallet. På denne måten tørker den ikke ut hvis den skulle havne over vann.


Når ruren er dekket av vann, åpner den et lite lokk i toppen og stikker ut alle de små og hårete beina sine. Så vifter den i vannet og fanger opp alger og andre nærings biter. Barna til fjæreruren starter livet som larver, men skallet vokser sakte på og den setter seg fast på fjellet/steinen etter hvert.


Noen ganger fester de seg under brygger og båter, og de kan få metall til og ruste mye fortere enn det saltvannet klarer.