fredag 11. januar 2013

Post 11 - Planter og dyr i fjæra

STRANDREKE
Strandrekens latinske navn er Palaemon adspersus.
Strandreken er gjennomskinnelig og den skifter faktisk farge etter omgivelsene.
Den lever av døde dyr og alger. Strandreka er mat for større dyr som krabbe og fisk. De er som oftest på grunne sandstrender eller i pytter i fjæra. Den er skikkelig rask, og hvis den blir skremt suser den av gårde, baklengs!

STRANDKRABBE
Strandkrabben er et krepsdyr med kraftige klør. Den spiser døde dyr, muslinger, smådyr og blåskjell. Når de blir for store mister de skallet også vokser det fram et nytt. Store krabber har byttet skall mange ganger. Den liker seg best på hard bunn. Den kan være grønn, grå, rød og brun, men det har med hvordan miljøet er. Når du er på stranden kan du kan du knuse et blåskjell, og sette det på ett krabbe snøre, og legge det ut i vannet. Snart kommer en krabbe løpende sidelengs for å få en munnfull.


TANGLOPPE



Tanglopper er små krepsdyr som liker seg i tangen i strandkanten. De lever av døde dyr og alger. Det myldrer ofte av tanglopper under steiner eller tangklaser.

STRANDSNEGLE
Strandsneglen lever av alger som lever i fjæra. Den har et skall på ryggen, og når vannet synker kryper den inn i skallet og lokker det. Du finner den ofte på steiner og ved grisetang og blæretang. Den lever der vannet er over fjellet når det er flo og det er bart når det er fjære.
Hvis du slipper et åpent blåskjell ned i vannet kommer den etter en liten stund. De er i slekt med marine snegler.  Det norske navnet strandsnegler brukes også om hele familiegruppen strandsnegler.