fredag 11. januar 2013

Post 13 - Planter og dyr i fjæra

SJØØRRET


Sjøørreten kan leve i både ferskvann og saltvann. Den blir født i en elv eller bekk, og senere drar den til kysten og sjøen for å gjøre seg feit. Sjøørreten vandrer tilbake til fødeplassen i elva for å gyte. Det finnes flere gytebekker i området rundt Saltnes. Den er klar til å gyte når den er 5-7 år gammel. Sjøørreten kan bli over 10kg, men det er sjeldent. Norgesrekorden er 13,2kg.





MAKRELL


Makrellen er en hurtigsvømmende fisk, som om sommeren og utover høsten opptrer i store stimer langs norskekysten, Skagerrak, Nordsjøen og sørlige del av Norskehavet. Unge eksemplarer kalles pir. Makrellen har ikke svømmeblære, så den må svømme hele tiden for ikke å synke.

Makrellen spiser krepsdyr og småfisk. Den liker seg i overflaten av vannet, der det er varmt. Det er også der den gyter. Makrellen er sterk og vill, og den oppfører seg helt umulig om du får den på kroken. I fjorden ved Saltnes kan du fiske makrell både fra land båt. Den største makrellen som er fanget i Norge er på 3,5kg (2007).



HJERTESKJELL

Hjerteskjellet hører til musling, bløtdyr og virvelløse dyrefamilier. De er ofte piggete og de er formet som hjerter. Det blir også kalt saueskjellet. Den graver seg ned i sanda i fjæra. Den har en slags fot til å grave med, og to pusterør som den stikker opp over sanda. Hjerteskjellet siler sjøvann på jakt etter smådyr.

Når den blir født som larve, bruker den en fot også til å svømme rundt med. Når den har fått skallet sitt, graver den seg ned og lever nedgravd i sand og mudder. Den kan leve overalt, fra stranda og ned til store dyp. Hjerteskjellet er spiselig, og det passer godt i pastaretter.